Ana içeriğe atla

Bilgisayar Mühendisliği Kazandım 4 Yılım Nasıl Geçecek?

Merhaba arkadaşlar, tercih döneminde hayatımızın geri kalanındaki yaşam şeklimizide seçiyoruz bir bakıma. Öncelikle bu zorlu dönemi atlattınız ve bölümünüze yerleştiniz. Bilgisayar Mühendisliği veya bilişim alanındaki benzeri bölümlere yerleştiniz ve şimdi beni neler bekliyor gibi sorular aklınızı meşgul etmeye başladı. Ben de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinden yeni mezun oldum ve gerek gelen sorulara biraz olsun cevap bulunması gerekse 4 sene boyunca tecrübe ettiğim konuları size aktarmak amacıyla bu yazıyı yazmaya karar verdim.
Öncelikle okutulan derslerden biraz bahsetmek istiyorum, bunların sırası değişsede genelde bu çerçevede ilerleniyor. Üniversitenin ilk yılında YÖK dersleri, algoritma ve birkaç programlama dersleri(C, Python) dışında diğer yıllara göre daha az yoğun diyebileceğim bir yıl yaşıyorsunuz. Bu yıl temelinizi sağlam atmanız açısından bence çok önemli bir yıl. Burada ingilizce hazırlık konusunda düşüncelerim şöyle: Sınav stresi, yoğun çalışma temposu vb etkenlerle dolu bir süreç geçirdikten sonra hem gittiğiniz şehri tanımak, sosyalleşmek, hoşlanabileceğiniz kulüplere katılmak hem de ingilizcenizi geliştirmek için güzel bir fırsat olabilir, bu süreci iyi geçirmeniz şartıyla düşünün derim.
2.sınıfa geçtiğinizde karşınıza artık OOP kavramı, veri yapıları,web tasarım, elektronik gibi dersleriniz çıkıyor, tabiki bunlar derste kalmayacak ve proje geliştirmeye yönelik çalışmalarınız olmalı. Temeli aldıktan sonra ulaşacağınız seviye size kalıyor. Bu sınıfta imkanlarınız elverdiğince etkinliğe katılmanızı öneririm, alanında iyi kişilerin bu noktaya nasıl geldiğini ve sizin nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda fikir kazanmanız ve sektörde neler oluyor bunu bilmeniz açısından önemli rol oynuyor + network :) Staj konusuna gelirsek mutlaka gönüllü stajlar yapmayı ihmal etmeyin. Öğrenciyken neleri yapmaktan keyif aldığınızı bulmanız için çeşitli alanlarda staj yapın. Bu firma kültürlerini tanımanızı sağlayacak ve olaylara bakış açınızı değiştirecek, gittikçe tecrübe kazanmanızı sağlayacaktır. Bunları yaparken ingilizcemizi geliştirmemiz gerektiğini atlamıyoruz. Globale iş yapan firmalarda çalışabilmekten tutun sizin aldığınız bir hatada çözüme kavuşmanızı min süreye indirecektir.
3.sınıfta işletim sistemleri, veritabanı yönetim sistemleri, veri haberleşmesi, programlama dilleri kavramları, nesneye dayalı analiz tasarım, java, mesleki ingilizce, mikro denetleyiciler vb dersler karşımıza çıkacak ve gittikçe mesleğimizin temel taşları yerine oturmaya başlayacak. Bu dönemde uzun dönem staj yapabiliyorsanız yapmanızı öneririm. Meetup’lar sizin gibi teknolojiye meraklı kişilerden oluşacağı için buradan oluşturduğunuz network’ten bir kaç arkadaş seçip bir proje geliştirebilirsiniz.
4. sınıfta formal diller, bilgisayar ağları, görüntü işleme, ontoloji mühendisliği gibi daha spesifik dersler göreceksiniz. Bitirme projesi ve tezini yazacağınız bu yılı çok iyi geçirip mezun olduğunuzda referans gösterebileceğiniz projeniz olmasına özen gösterin derim.
Özetlemek gerekirse;
Sosyal olun
Etkinliklere katılın ve network’ünüzü genişletin
İngilizceyi mutlaka halledin
Bol bol proje geliştirin
Stajlarınızı size vizyon katacak firmalarda yapın
Boş durmayın boşa çalışın
Umarım birazda olsa faydası dokunur, üniversiteye hoş geldiniz! :) Görüşmek üzere.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VirtualBox ile Kali Linux Kurulumu

Merhaba, uzun zamandır ilgimi çeken Kali Linux işletim sistemini  dün yükleme fırsatı buldum.Kali debian tabanlı bir linux dağıtımı olan bir güvenlik kontrol işletim sistemidir. İçerisindeki araçlar sayesinde birçok alanda(Ağ, Windows, Arduino) güvenlik testi yapmamıza ve yazılım geliştirmemize olanak sağlar. Bu yazımda size Kali Linux'un sanal makineye kurulumunu elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım. İşletim sistemlerini fiziksel makinelere kurmak yerine sanal olarak kurabiliriz.Bilgisayar biliminde Sanal makine, programları gerçek bir bilgisayar sistemindeki gibi çalıştıran mekanizmaların yazılım uyarlamasıdır. Sanal Makine, işletim sistemi ile bilgisayar platformu arasında bir sanal ortam yaratır ve bu sanal ortam üzerinde yazılımların çalıştırabilmesine olanak sağlar. Gelelim Kali Linux'un sanal makineye kurulmasına. Öncelikle Oracle VM VirtualBox'ı şu linkten https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads Platform Packages  kısmından bilgisayarımıza uygun olanı

ASP.NET MVC Database( LocalDB) Bağlantısı

Önce yazımda basit bir örnek yapmıştım sadece View ve Controller kullanarak bir sayfa oluşturmuştuk.Bu yazımda yapacağım örnekte Model'e ihtiyacımız olacak.Bu örnek öğrenci ve dersleri kaydedip hangi dersi kimin alacağını tutan bir veritabanına sahip proje olacak. Önceki yazımı buradan  okuyabilirsiniz.Eğer projemizi açtıysak  proje ismine sağ tıklayıp Add -> New Item deyip    Data'yı seçtıkten sonra ADO.NET Entity Data Model'i seçip Model ismimizi yazıp Add diyelim. Code first yaklaşımını şu şekilde açıklayayım.Örneğin ders.cs adında kendim bir sınıf oluşturup içine public int ID; public string AdSoyad; yazdığımda  database'de dersler diye bir sınıf oluşturur ve içerisine bu kolonları ekler, sql server'ı açıp eklemek zorunda kalmam.Yapacağım şey kodu C#'ta yazmak ,böylece veritabanı oluşacak. Database First yaklaşımı ise veritabanını sql serverda oluşturturduktan sonra,C#'ta karşılığını Entity Framework gerçekleştirir.Yani Da

Kali Linux Unutulan Root Parolası

Merhaba , bu yazımda Kali Linux'ta root parolası sıfırlamayı anlatacağım. Bugün sanal makinamda kurulu Kali Linux işletim sistemini açmayı denedim , root parolasını hatırlayamadım.Benim gibi bu sorunu yaşayanlar için bloğumda çözümü anlatmak istedim.  Kali sanal makinaya nasıl kurulur diyorsanız   ö nceki yazımdan   öğrenebilirsiniz. Recovery Mode'u seçelim. Yukarıda 'e' to edit the commands before booting diyor. Düzenlemek için  Recovery Mode'u seçtikten sonra e' ye basalım. Karşımıza yukarıdaki gibi bir ekran çıkıyor. Ro yani read only yerine rw (okuma ve yazma izni ile açmak) yazalım. Yukarıda altı çizili kısmı  (init=/bin/bash) koda ekleyip  Ctrl + x ile sistemi başlatalım. NOT : Klavyenizde i yerine ı , = yerine Fn + - , / yerine   Fn  + .   kullanmaya ihtiyacınız olabilir.            passwd root yazıp ilerleyelim. Parolanızı belirledikten sonra  reboot -f komutuyla sistemi yeniden başlatıp yeni parolanızla giriş yapab