Ana içeriğe atla

ASP.NET MVC Database( LocalDB) Bağlantısı

Önce yazımda basit bir örnek yapmıştım sadece View ve Controller kullanarak bir sayfa oluşturmuştuk.Bu yazımda yapacağım örnekte Model'e ihtiyacımız olacak.Bu örnek öğrenci ve dersleri kaydedip hangi dersi kimin alacağını tutan bir veritabanına sahip proje olacak.
Önceki yazımı buradan okuyabilirsiniz.Eğer projemizi açtıysak proje ismine sağ tıklayıp Add -> New Item deyip


  

Data'yı seçtıkten sonra ADO.NET Entity Data Model'i seçip Model ismimizi yazıp Add diyelim.



  • Code first yaklaşımını şu şekilde açıklayayım.Örneğin ders.cs adında kendim bir sınıf oluşturup içine public int ID; public string AdSoyad; yazdığımda  database'de dersler diye bir sınıf oluşturur ve içerisine bu kolonları ekler, sql server'ı açıp eklemek zorunda kalmam.Yapacağım şey kodu C#'ta yazmak ,böylece veritabanı oluşacak.
  • Database First yaklaşımı ise veritabanını sql serverda oluşturturduktan sonra,C#'ta karşılığını Entity Framework gerçekleştirir.Yani Database'de dersler diye tablo oluşturup kolonlarını oluşturduktan sonra Entity Framework benim yerime sınıfını oluşturur.


Proje için Database first seçelim.
Şimdi SQL SERVER'ı açalım. Local'de çalışacağım.Bu yüzden Bilgisayar adınızı yazın ve Windows Authentication'ı seçin

Kullanıcıdan alacağımız verileri saklamak için database oluşturalım.

Database oluştuktan sonra tabloları oluşturmalıyız.İki tablo bu örnek için yeterli olacaktır.



 NOT: ID 'yi set primary key yapıp yukardaki ayarları yapın.ID'nin birer birer artmasını sağladık.

Database Diagramda tabloları ilişkilendirelim.
Daha sonra projemize geri dönüp New Connection' a tıklayalım.Server Name için . koyalım.Bu localde olduğumuzu söyler.Oluşturduğumuz database'i seçelim.Test Connection'la işlemin başarılı olduğunu gördük.

Burada tablolarımızı işaretliyelim.


Modelimiz projeye geldi.Şimdi Controllerlarımızı ekleyelim.Ders ve Öğrenci için 2 tane controller ekleyelim.Ama önce projeyi derleyelim ki modeli görsün.



Aynı şekilde öğrenci tablosu içinde yapalım.Controller oluştuktan sonra View klasöründede ders ve ogrencis klasörü oluştu.(sonuna s ekler).Klasörlere sağ tıklayıp add->view deyip Index ve Create sayfalarını oluşturalım. İsterseniz Details,Delete,Update sayfalarınıda oluşturabilirsiniz. Bu işlemlere CRUD(Create,Read,Update,Delete) işlemleri denir.







ogrencis/Index sayfasında küçük bir değişiklik yaparak ders_id yerine ders adını yazdırmak daha anlaşılır olacaktır.


Böylece dersleri öğrencilerin üstüne kaydetmiş olduk .

Yorumlar

  1. Merhabalar. Öğrenciye ders eklerken dersid yerine ders ismini nasıl gösterebiliriz acaba. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Foreach ile gezerken item.ders.ders_id yerine item.ders.ders_adi şeklinde yazarak gösterebiliriz.Şuradan bakabilirsin http://hizliresim.com/8DWkvA

      Sil
  2. İşe yarar bilgiler için tşkrler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

VirtualBox ile Kali Linux Kurulumu

Merhaba, uzun zamandır ilgimi çeken Kali Linux işletim sistemini  dün yükleme fırsatı buldum.Kali debian tabanlı bir linux dağıtımı olan bir güvenlik kontrol işletim sistemidir. İçerisindeki araçlar sayesinde birçok alanda(Ağ, Windows, Arduino) güvenlik testi yapmamıza ve yazılım geliştirmemize olanak sağlar. Bu yazımda size Kali Linux'un sanal makineye kurulumunu elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım. İşletim sistemlerini fiziksel makinelere kurmak yerine sanal olarak kurabiliriz.Bilgisayar biliminde Sanal makine, programları gerçek bir bilgisayar sistemindeki gibi çalıştıran mekanizmaların yazılım uyarlamasıdır. Sanal Makine, işletim sistemi ile bilgisayar platformu arasında bir sanal ortam yaratır ve bu sanal ortam üzerinde yazılımların çalıştırabilmesine olanak sağlar. Gelelim Kali Linux'un sanal makineye kurulmasına. Öncelikle Oracle VM VirtualBox'ı şu linkten https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads Platform Packages  kısmından bilgisayarımıza uygun olanı...

Kali Linux Unutulan Root Parolası

Merhaba , bu yazımda Kali Linux'ta root parolası sıfırlamayı anlatacağım. Bugün sanal makinamda kurulu Kali Linux işletim sistemini açmayı denedim , root parolasını hatırlayamadım.Benim gibi bu sorunu yaşayanlar için bloğumda çözümü anlatmak istedim.  Kali sanal makinaya nasıl kurulur diyorsanız   ö nceki yazımdan   öğrenebilirsiniz. Recovery Mode'u seçelim. Yukarıda 'e' to edit the commands before booting diyor. Düzenlemek için  Recovery Mode'u seçtikten sonra e' ye basalım. Karşımıza yukarıdaki gibi bir ekran çıkıyor. Ro yani read only yerine rw (okuma ve yazma izni ile açmak) yazalım. Yukarıda altı çizili kısmı  (init=/bin/bash) koda ekleyip  Ctrl + x ile sistemi başlatalım. NOT : Klavyenizde i yerine ı , = yerine Fn + - , / yerine   Fn  + .   kullanmaya ihtiyacınız olabilir.            passwd root yazıp ilerleyelim. Parolanızı belirledikten sonra  reboot -f komutuyl...