Ana içeriğe atla

Xamarin Forms - Xamarin.Droid


















Merhaba, Xamarin.Droid anlatımına geçmeden önce proje türümüzü nasıl belirleyeceğimiz hakkında bilgi vereceğim.Xamarin platformu sayesinde Objective C, Swift ,Java ile yapabildiğiniz her şeyi C# ile yapabilirsiniz.
Traditional Xamarin & Xamarin.forms olmak üzere iki farklı proje türü vardır.
Kod yazmadan önce yazacağımız ortamı tanıyıp ihtiyacımız olan proje türüne karar vermemiz verimli kod yazmamız açısından oldukça önemlidir.
Peki bunlardan hangisini kullanmalıyım sorusuna cevap bulmaya çalışalım.


Traditional Xamarin :

C# ile android ve iOS uygulama geliştirmek olarak tanımlayabiliriz. iOS yada Android platformlarının doğal geliştirme ortamlarındaki özel kavramları (örneğin Android tarafında Activity, Intent gibi) kullanarak proje geliştirmemizi sağlar.
Traditional Xamarin projesi açtığımızda o proje android projesi ise android ortamını C# ile kullanabilir, proje geliştirebiliriz.

Xamarin.Forms :

Tek katmanda kod yazıp bütün platformların bu kodlar üzerinden çalışması mantığına dayanır.
Kod yazdığımız katman; Android,iOS,WinPhone katmanları tarafından paylaşılır.
Amacı aynı işi yapabilecek kod bloklarını iOS, android için tekrar yazmamaktır.
  1. Portable Class Library: Projenin referanslarına dll ekleyebiliyoruz.(Örneğin web servis eklemek)
  2. Shared : Referans ağacı yoktur. Başka bir projeyi ekleyemeyiz.


Xamarin.Forms projesi nasıl açılır ?

Aşağıdaki resimde örneği gösterildiği gibi New Project -> Cross-Platofrm -> Blank App(Xamarin.Forms.Portable) şeklinde seçerek projemizi oluşturabiliriz.



Projemiz açıldıktan sonra Solution Explorer'a baktığımızda aşağıdaki gibi 5 proje tipi göreceğiz.


Portable projesi nedir ?

Kodlarımızı paylaştığımız katmandır.Tüm katmanlar kodları portable katmanından okuyarak çalışır, sayfalarını oluşturur, servise bağlantısı burada yazılır ve bağlantıyı android,ios katmanı kullanır.

DroidOgreniyorum.Droid Projesi ve Projenin Portable Katmanını Kullanma Şekli


Yukarıda görüldüğü gibi Droid projesinin içinde portable projesinden App sınıfından bir nesne oluşturulmuştur.
Droid Projesi Kodları Nasıl Portable Katmanından Okur ?

Android ortamında ilk çalışan sınıf MainActivity sınıfı, ilk çalışan metod OnCreate metodudur. MainActivity sınıfının OnCreate metodunun içinde LoadApplication(new App()) ifadesi yazıldığında parametre olarak verilen new App sınıfı Portable class içindeki sınıftır.Proje çalıştığında App sınıfının içindeki kodlar çalışacaktır.(Portable -> App.cs içindeki kodlar.)


Kodları paylaşacağımız katman çalıştığında, ilk çalışacak olan sayfayı belirlemek için kullanılan sınıf Application sınıfıdır. Application sınıfından türetilen yenibaslangicsayfasi adındaki sınıf uygulamada ilk olarak çalışır fakat LoadApplication(new yenibaslangicsayfasi()) şeklinde yazılması gerekir.

Projeyi çalıştırdığımızda :

Görüşmek üzere.



Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

VirtualBox ile Kali Linux Kurulumu

Merhaba, uzun zamandır ilgimi çeken Kali Linux işletim sistemini  dün yükleme fırsatı buldum.Kali debian tabanlı bir linux dağıtımı olan bir güvenlik kontrol işletim sistemidir. İçerisindeki araçlar sayesinde birçok alanda(Ağ, Windows, Arduino) güvenlik testi yapmamıza ve yazılım geliştirmemize olanak sağlar. Bu yazımda size Kali Linux'un sanal makineye kurulumunu elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım. İşletim sistemlerini fiziksel makinelere kurmak yerine sanal olarak kurabiliriz.Bilgisayar biliminde Sanal makine, programları gerçek bir bilgisayar sistemindeki gibi çalıştıran mekanizmaların yazılım uyarlamasıdır. Sanal Makine, işletim sistemi ile bilgisayar platformu arasında bir sanal ortam yaratır ve bu sanal ortam üzerinde yazılımların çalıştırabilmesine olanak sağlar. Gelelim Kali Linux'un sanal makineye kurulmasına. Öncelikle Oracle VM VirtualBox'ı şu linkten https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads Platform Packages  kısmından bilgisayarımıza uygun olanı

ASP.NET MVC Database( LocalDB) Bağlantısı

Önce yazımda basit bir örnek yapmıştım sadece View ve Controller kullanarak bir sayfa oluşturmuştuk.Bu yazımda yapacağım örnekte Model'e ihtiyacımız olacak.Bu örnek öğrenci ve dersleri kaydedip hangi dersi kimin alacağını tutan bir veritabanına sahip proje olacak. Önceki yazımı buradan  okuyabilirsiniz.Eğer projemizi açtıysak  proje ismine sağ tıklayıp Add -> New Item deyip    Data'yı seçtıkten sonra ADO.NET Entity Data Model'i seçip Model ismimizi yazıp Add diyelim. Code first yaklaşımını şu şekilde açıklayayım.Örneğin ders.cs adında kendim bir sınıf oluşturup içine public int ID; public string AdSoyad; yazdığımda  database'de dersler diye bir sınıf oluşturur ve içerisine bu kolonları ekler, sql server'ı açıp eklemek zorunda kalmam.Yapacağım şey kodu C#'ta yazmak ,böylece veritabanı oluşacak. Database First yaklaşımı ise veritabanını sql serverda oluşturturduktan sonra,C#'ta karşılığını Entity Framework gerçekleştirir.Yani Da

Kali Linux Unutulan Root Parolası

Merhaba , bu yazımda Kali Linux'ta root parolası sıfırlamayı anlatacağım. Bugün sanal makinamda kurulu Kali Linux işletim sistemini açmayı denedim , root parolasını hatırlayamadım.Benim gibi bu sorunu yaşayanlar için bloğumda çözümü anlatmak istedim.  Kali sanal makinaya nasıl kurulur diyorsanız   ö nceki yazımdan   öğrenebilirsiniz. Recovery Mode'u seçelim. Yukarıda 'e' to edit the commands before booting diyor. Düzenlemek için  Recovery Mode'u seçtikten sonra e' ye basalım. Karşımıza yukarıdaki gibi bir ekran çıkıyor. Ro yani read only yerine rw (okuma ve yazma izni ile açmak) yazalım. Yukarıda altı çizili kısmı  (init=/bin/bash) koda ekleyip  Ctrl + x ile sistemi başlatalım. NOT : Klavyenizde i yerine ı , = yerine Fn + - , / yerine   Fn  + .   kullanmaya ihtiyacınız olabilir.            passwd root yazıp ilerleyelim. Parolanızı belirledikten sonra  reboot -f komutuyla sistemi yeniden başlatıp yeni parolanızla giriş yapab