Ana içeriğe atla

Xamarin Forms Tasarım Türleri


1- Xamarin Forms'ta Stack Layout



Stack Layout'un içerisine eklenen kontrollerin margin ve padding'ini kolayca ayarlayabiliriz


Önceki yazımda uygulamamızda nasıl hamburger menü yapacağımızdan bahsetmiştim. Şimdi bu menüyü düzenleyelim.



  • Padding ile label'lar arasında ne kadar boşluk koymak istediğimizi belirliyoruz.Padding ile değer verirken left,top,right,bottom sırasıyla değerleri veriyoruz.
  • VerticalOption Center ise o objeyi dikeyde ortalamamızı sağlıyor.
  • CenterAndExpand ise her çözünürlükte ekranın ortasında hizalanmasını sağlıyor.

2- Xamarin Forms'ta Relative Layout

 Ekran boyutundan bağımsız olarak kontrollerimizi konumlandırabileceğimiz bir yapıdır.


    


Constraint.Constant(50) ile verdiğimiz değerler ile objenin sayfadaki yerini belirleyebiliyoruz.




   


RelativeToParent kontrolümüzün parent olarak verilen objeyi referans alarak x y ve width height değerlerini vermemizi sağlar.

Örneğin red kontrolünün x y ve width height özelliklerini kullanarak değer vermemizi sağlar. A objesi b objesinin içine ekleniyorsa A objesi b objesinin parent'ıdır. Burada green box'ın parent'ı relative layout'tur.

RelativeToView ile baz alacağımız view ı veririz bu başka bir objede olabilir.Red Box'ı parent olarak alalım.Burada parent relative layout'u, toView ise red box'ı işaret ediyor. Böylece hem parent'ın hem redbox ın özelliklerine erişebiliriz.




Burada Green box x ekseninde parent olarak relative layout'u aldı 90 ekleyerek 0 noktasından x ekseninde ilerlettik. Y ekseninde ise red box'ı parent olarak alıp y koordinatına eriştik ve aynı hizada olmasını sağladık.



3- Xamarin Forms'ta Grid


Kontrollerin dizilişlerini satır ve sutun olarak düzenleyebildiğimiz tablo yapısıdır.






RowDefinitions satıra yükseklik vermek için kullanılır.




<RowDefinition Height="Auto"></RowDefinition> row içinde label olduğunu düşünelim bu label'daki textin boyutuna göre row'u boyutlandırır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VirtualBox ile Kali Linux Kurulumu

Merhaba, uzun zamandır ilgimi çeken Kali Linux işletim sistemini  dün yükleme fırsatı buldum.Kali debian tabanlı bir linux dağıtımı olan bir güvenlik kontrol işletim sistemidir. İçerisindeki araçlar sayesinde birçok alanda(Ağ, Windows, Arduino) güvenlik testi yapmamıza ve yazılım geliştirmemize olanak sağlar. Bu yazımda size Kali Linux'un sanal makineye kurulumunu elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım. İşletim sistemlerini fiziksel makinelere kurmak yerine sanal olarak kurabiliriz.Bilgisayar biliminde Sanal makine, programları gerçek bir bilgisayar sistemindeki gibi çalıştıran mekanizmaların yazılım uyarlamasıdır. Sanal Makine, işletim sistemi ile bilgisayar platformu arasında bir sanal ortam yaratır ve bu sanal ortam üzerinde yazılımların çalıştırabilmesine olanak sağlar. Gelelim Kali Linux'un sanal makineye kurulmasına. Öncelikle Oracle VM VirtualBox'ı şu linkten https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads Platform Packages  kısmından bilgisayarımıza uygun olanı

ASP.NET MVC Database( LocalDB) Bağlantısı

Önce yazımda basit bir örnek yapmıştım sadece View ve Controller kullanarak bir sayfa oluşturmuştuk.Bu yazımda yapacağım örnekte Model'e ihtiyacımız olacak.Bu örnek öğrenci ve dersleri kaydedip hangi dersi kimin alacağını tutan bir veritabanına sahip proje olacak. Önceki yazımı buradan  okuyabilirsiniz.Eğer projemizi açtıysak  proje ismine sağ tıklayıp Add -> New Item deyip    Data'yı seçtıkten sonra ADO.NET Entity Data Model'i seçip Model ismimizi yazıp Add diyelim. Code first yaklaşımını şu şekilde açıklayayım.Örneğin ders.cs adında kendim bir sınıf oluşturup içine public int ID; public string AdSoyad; yazdığımda  database'de dersler diye bir sınıf oluşturur ve içerisine bu kolonları ekler, sql server'ı açıp eklemek zorunda kalmam.Yapacağım şey kodu C#'ta yazmak ,böylece veritabanı oluşacak. Database First yaklaşımı ise veritabanını sql serverda oluşturturduktan sonra,C#'ta karşılığını Entity Framework gerçekleştirir.Yani Da

Kali Linux Unutulan Root Parolası

Merhaba , bu yazımda Kali Linux'ta root parolası sıfırlamayı anlatacağım. Bugün sanal makinamda kurulu Kali Linux işletim sistemini açmayı denedim , root parolasını hatırlayamadım.Benim gibi bu sorunu yaşayanlar için bloğumda çözümü anlatmak istedim.  Kali sanal makinaya nasıl kurulur diyorsanız   ö nceki yazımdan   öğrenebilirsiniz. Recovery Mode'u seçelim. Yukarıda 'e' to edit the commands before booting diyor. Düzenlemek için  Recovery Mode'u seçtikten sonra e' ye basalım. Karşımıza yukarıdaki gibi bir ekran çıkıyor. Ro yani read only yerine rw (okuma ve yazma izni ile açmak) yazalım. Yukarıda altı çizili kısmı  (init=/bin/bash) koda ekleyip  Ctrl + x ile sistemi başlatalım. NOT : Klavyenizde i yerine ı , = yerine Fn + - , / yerine   Fn  + .   kullanmaya ihtiyacınız olabilir.            passwd root yazıp ilerleyelim. Parolanızı belirledikten sonra  reboot -f komutuyla sistemi yeniden başlatıp yeni parolanızla giriş yapab